Huwelijksreis: Welk vakantietype ben jij?

De huwelijksreis, wat een fantastische vakantie om samen naar uit te kijken! Naast je drukke baan kan het soms best intensief zijn om je bruiloft te plannen. Die vakantie na je bruiloft is dan echt een heerlijke mogelijkheid om weer lekker op te laden!

Ferdy & ik (Anna) zijn ook op huwelijksreis geweest. Kaapstad, Zuid-Afrika, dat was onze uiteindelijke bestemming. Het was fantastisch, zo samen met z’n tweeën in een ver land, ons huwelijk vieren!

(Ferdy en ik brachten geregeld een statief mee voor een persoonlijke loveshoot!)

Maar er ging wel het een en ander aan vooraf… Ik had al in een vroeg stadium van het plannen van onze bruiloft veel zin om onze opties voor de huwelijksreis te bespreken. Ferdy vond het soms lastiger om hier de motivatie voor op te brengen (hij was heel druk met werk en had zijn aandacht geregeld nodig voor andere dingen dan het plannen van onze bruiloft). Gelukkig waren we er al snel uit dat Kaapstad onze droombestemming was. Maar goed, dan moet je verder ook nog beslissingen maken: wat voor soort vakantie willen we? Waar willen we verblijven? Wat willen we bezoeken? Wat vinden we belangrijk in onze vakantie? Hoeveel budget hebben we?

Na verloop van tijd kreeg Ferdy toch de smaak te pakken: Hij ging ook meedenken en samen hebben we toen eigenlijk in een avondje tijd onze hotels, tickets, huurauto etc. geboekt. Nu konden we er echt naar uitkijken, want het stond vast!

We hebben genoten van onze vakantie en als we nu met aanstaande bruidsparen kletsen over de huwelijksreis laten we altijd goed doorschemeren dat we ieder stel een huwelijksreis van harte aanbevelen! Je maakt samen mooie herinneringen, je komt samen tot rust, ontdekt samen een nieuwe plek en kan in alle ontspanning van elkaar genieten!

(Ik, Anna, door Ferdy vastgelegd op het strand van Eden on the Bay. Op de achtergrond zie je de Tafelberg!)

Waarom nu deze blog?
Eigenlijk schrijven we deze blog, omdat we jullie via deze blog een handje willen helpen in het plannen van jullie huwelijksreis! Wat je budget ook is, er is vast een manier waarop jullie beiden graag je vakantie zouden vieren.

Hieronder staan 6 vakantietypes. Als jullie weten welk vakantietype jullie zijn, kunnen jullie gerichter gaan zoeken naar jullie droomvakantie!

De 6 vakantietypes

1. Sightseeing vakantie

Dichtbij of ver weg, jij bent een echte verkenner van plaatsen. In je vrije weekenden houd je ervan om te citytrippen. Je bezoekt graag musea en tentoonstellingen, loopt graag plaatselijke markten af, vindt het bijwonen van concerten fantastisch en boekt graag bus tours om de hoogtepunten van een stad of (ei-)land te bekijken. Je houdt van een goed doordacht plan: vooraf beslis je al wat je allemaal graag wilt zien. Wel weet je dat een te gedetailleerd plan je vakantie in de soep kan laten lopen, doordat vakanties nu eenmaal niet altijd lopen zoals gepland. Daarom laat je de details in je vakantieplan achterwege. Er moet immers ook nog een beetje ruimte zijn voor avontuur!
Qua overnachting maakt luxe jou niet zoveel uit. Je vindt het juist gaaf om je hoofd te rusten te leggen in een hotel of hostel dat zoveel mogelijk past bij de cultuur waar jij op bezoek bent. Wel vindt je het belangrijk dat je voldoende energie op kunt doen voor de volgende dag waarin je weer van allerlei indrukken op zult doen. Uitslapen, dat doe je niet graag op vakantie. Er is immers nog genoeg te zien, dus de binnenkant van je oogleden kan je wel weer tijdens de reis naar huis bekijken.

2. Speelse vakantie

Jouw vakantie is bedoeld om zoveel mogelijk leuke activiteiten in te ondernemen. Jij houdt van waterparken, attractieparken, festivals, quad-rijden, bungeejumpen, parachutespringen, parasailen etc. Jouw vakantie kan niet genoeg van dit soort speelse en/of extreme activiteiten hebben. ’s Avonds ben je vaak te vinden in het uitgaansleven en geniet je van harde muziek, dansen en veel drukte om je heen. Uitslapen, daar zeg je geen nee tegen. Je moet ’s middags natuurlijk wel weer fris en fruitig in die kart-wagen zitten. Aangezien je veel budget opzij wilt zetten voor alle activiteiten die je in jouw vakantie wilt ondernemen, moet je wel wat bezuinigen op je verblijfplaats. Een goedkope camping, een goedkoop appartementje of cheap hotel is jouw stek gedurende je vakantie. Eten kook je zelf door goedkope producten te halen uit de plaatselijke supermarkt of door bepaalde dagen te leven op snacks die je koopt tijdens een festival.

3. Tijd in de natuur

Jij bent een natuurfannaat. Tijdens het hele jaar ben je hard aan het werk en jouw tuintje van 3 vierkante meter is absoluut niet voldoende compensatie voor het muffe gebouw waar je de hele dag je tijd in doorbrengt. Op vrije momenten zoek je daarom vaak de natuur op door te wandelen en misschien ook je spiegelreflexcamera mee te nemen voor het maken van mooie natuurfoto’s. Hoewel je geniet van dit soort uitstapjes in de natuur kijk je toch het meest uit naar jouw vakantie. Het liefst zet jij je tentje op in the middle of nowhere, zolang er maar een mooi uitzicht is. Hoe je er komt, met de fiets of met de auto, dat hangt af van de locatie. Maar voor een fietsvakantie deins jij zeker niet terug.
’s Ochtends vroeg lees je graag in stilte je krant of een goed boek voor je tent met uitzicht op een rustig kabbelend riviertje of grote, majestueuze berg. Je leeft gedurende deze vakantie het liefst zo primitief mogelijk. Activiteiten die jij graag onderneemt spelen zich af in de natuur en niet in grote steden tussen hordes mensen. Als jij niet aan het kanoën, mountainbiken of hiken bent, lig je graag op je luchtbedje met het gras tussen je tenen te friemelen. Je bent door je ervaring met primitief kamperen in de natuur goed voorbereid en neemt alleen het nuttige en nodige mee.

4. Rust & Chill

Jij houdt van een vakantie waarin je zo min mogelijk hoeft te doen. ’s Ochtends vroeg laat je graag iemand anders jouw zonnebedje reserveren bij het zwembad, terwijl je je zelf nog een keertje omdraait in bed. Eten zelf maken? Waarom zou je! All Inclusive is jouw ding. Thuis werk je al hard zat, dus nu is het tijd om echt he-le-maal niets te hoeven doen! Jij verblijft graag in een zo luxe mogelijk all-inclusive hotel waarin jij een mooie kamer hebt geboekt. Een goed bed, met een goed matras, dat is voor jou een must. Een badkamer met (bubbel-)bad en regendouche is ook geen overbodige luxe. Je bent immers op vakantie om volledig te ontspannen en tot rust te komen. Je bent blij dat er dagelijks iemand langskomt om jouw kamer netjes te maken en een paar schone handdoeken voor je neer te leggen, terwijl jij helemaal tot rust komt op je bedje naast het zwembad.

Soms ben je je zonnebedje zat en heb je zin om toch even wat van de omgeving te zien, te shoppen of natuurlijk die ene rustgevende spa te bezoeken. Maar al gauw verlang je toch weer terug naar het bakken in de zon, met een goed boek en een grote cocktail naast je op een tafeltje.

5. Missie reis

Jouw vakantie is niet compleet zonder een mooie, indrukwekkende ervaring. Het liefst zou je ieder vrij moment meegaan op een missie-reis, zou je mee willen met dat ene goede doel en helpen in een derde wereld land. Nu je vakantie hebt, heb je eindelijk tijd om deel te nemen aan dit soort gave projecten! Je laat je graag vooraf goed informeren over het project waar je graag aan deel wilt nemen. Zo weet je wat er van je verwacht wordt en wat je allemaal mee moet nemen. Vooraf nog even een sponsoractie houden, om nog extra geld in te zamelen, daar deins jij niet voor terug.
Je bent avontuurlijk ingesteld. Je weet eigenlijk nog niet helemaal waar je straks terecht zal komen, waar je zal slapen en wat voor eten er vanuit het project verzorgd zal worden. Dit maakt je allemaal niet uit. Het enige dat telt is dat je een goede daad doet voor de maatschappij en er zelf een verrijkende ervaring aan overhoudt.

6. Stay-cation

Het liefst blijf je gedurende jouw vakanties lekker thuis in je eigen huis. Je hoopt op mooi weer in ons koude kikkerlandje, maar vindt het ook niet erg als het regent. Dan kan je mooi binnen wat kluswerk verzetten. Je houdt er immers van om te do-it-yourself-en in en rond het huis. Verder zorg je ervoor dat je lekker eten in huis haalt en met regelmaat uit eten gaat. Je plant thuis filmmarathons in en bezoekt lokale of nationale attracties, zoals markten, steden en musea die je altijd nog had willen bezoeken. Dat gesleep met koffers van vliegveld naar shuttlebus is niets voor jou. Jij komt juist helemaal tot rust in je eigen stek.

Deze 6 vakantietypen zijn natuurlijk gebaseerd op stereotypen. Het kan goed zijn dat er meerdere typen op jou van toepassing zijn! Helemaal mooi zou het zijn als deze typen er ook voor jouw aanstaande uitspringen. Dan heb je al gauw een mooie leidraad in het uitstippelen van jullie droomreis!

Veel succes en plezier gewenst met het boeken van jullie huwelijkreis en wij wensen jullie alvast een super vakantie samen!


Fotografie: Ferdy & Anna Film & Fotografie
Locatie: Eden on the Bay, Kaapstad